Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία... με αιχμή το Πατριαρχείο

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 09 , 10:01


Πιέσεις στην Τουρκία προσπαθούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ και να προσφέρουν ανταλλάγματα στην Ελλάδα καθώς η τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην μη-αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τη στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην αλλαγή των συσχετισμών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη με τη Μόσχα. Παράλληλα σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που διαμορφώνουν την πολιτική παίζουν και τα ενεργειακά καθώς τώρα χαράσσονται οι δρόμοι για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η στάση της Ουάσινγκτον έχει να κάνει όμως και την φιλοιρανική πολιτική που ακοαλουθεί η Τουρκί.α αυτή την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση του Στειτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες είναι απλώς προειδοποιητική βολή και δεν αποτελεί συνολική στροφή.

Περί της εκθέσεως
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο 2008 ότι το ζήτημα περί "οικουμενικότητας" είναι εκκλησιαστικό και δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους.
Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη αναφορές στις ανεπίλυτες ακόμη διεκδικήσεις του Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την επιστροφή δημευθέντων περιουσιών και για την άρση της προϋπόθεσης της τούρκικης υπηκοότητας στην στελέχωση της Ιεράς Συνόδου που απειλεί την ίδια την επιβίωση του Πατριαρχείου λόγω του μικρού αριθμού των μόλις 3.000 μελών της ελληνορθόδοξης κοινότητας εν όλω.
Στη φετινή έκθεση μνημονεύονται επίσης, μεγάλες καταστροφές τριών ελληνορθόδοξων νεκροταφείων από βανδαλισμούς στην Κωνσταντινούπολη (δύο) και στη Σμύρνη (ενός), καθώς και η δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το ΕΔΑΔ στις 8 Ιουλίου 2008 για το θέμα του ορφανοτροφείου της νήσου Πριγκήπου.
Στις δράσεις της αμερικανικής πλευράς επαναλαμβάνονται οι εκκλήσεις του Αμερικανού πρέσβη και άλλων επισήμων προς την τουρκική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Στην έκθεση, η Τουρκία συγκαταλέγεται ανάμεσα σε 30 χώρες με αξιοσημείωτες παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών, κυρίως γύρω από το πλέγμα της προστασίας του "κοσμικού κράτους" με απαγορεύσεις όπως αυτή της χρήσης της ισλαμικής μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες και στα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου