Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Πρόσκληση 13 /10 /2009

ΔΡΑΣΗ για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ της ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ και της ΠΑΤΡΙΔΑΣ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η πρόσφατη εκλογική συντριβή της ΝΔ, ως αποτέλεσμα εσωτερικής κατάρρευσης, αποκάλυψε με δραματικό τρόπο προβλήματα, ελλείμματα και υστερήσεις της κεντροδεξιάς παράταξης, που λιμνάζουν εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, αν όχι περισσότερο . Ελλείμματα στην παραγωγή πολιτικής σκέψης και λόγου, προβλήματα ιδεολογικής πολιτικής ταυτότητας, υστερήσεις στην παραγωγή και ανάδειξη πολιτικού προσωπικού. Τα ελλείμματα αυτά, μαζί με τη έλλειψη σαφούς και πλήρους οράματος για την πατρίδα, αποτέλεσαν το ιδεώδες υπόστρωμα για να αναπτυχθούν τα τελευταία χρόνια προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές που πλήττουν πλέον και προσβάλλουν καίρια το σκληρό πυρήνα των λόγων ύπαρξης αυτής της παράταξης, που είναι οι αρχές και οι αξίες της.


Σαν στελέχη που αναδειχθήκαμε στους χώρους της ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης σε εποχές αντίστοιχης εκλογικής συντριβής, και πιο πρόσφατα, σαν στελέχη που συγκροτούμε και ανανεώνουμε την παράταξη και την κοινωνία, σαν στελέχη που συναντηθήκαμε, συνεργασθήκαμε ή και συγκρουσθήκαμε στους χώρους της ιδεολογοπολιτικής ζύμωσης, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι μπροστά στην παρακμή και την αποσύνθεση που απειλούν την παράταξη.

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο μπορούμε τα παραπάνω ελλείμματα και υστερήσεις, συγκροτώντας τελικά ένα ρεύμα σκέψης, στο πλαίσιο των αρχών, ιδεών και αξιών που προσδιορίζουν την ευρύτερη παράταξη. Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός δικτύου πολιτών με παρόμοιες ανησυχίες, απόψεις και στάση ζωής, που στόχο θα έχει να παρεμβαίνει σταθερά μεν στο πεδίο της παραγωγής πολιτικής σκέψης και στην ελεύθερη διατύπωση της, και όποτε κρίνει σκόπιμο σε ζητήματα αρχών και αξιών, σημαντικών τόσο για την παράταξη όσο και συνολικά για την πατρίδα.

Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έχει πρόσκαιρες, συγκυριακές και εμβαλωματικού χαρακτήρα στοχεύσεις, όχι μόνο γιατί δεν θεωρούμε ότι η κρίση της παράταξης μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αν ιδωθεί ως ζήτημα ηγεσίας ή πολιτικής εκπροσώπησης και μόνο, αλλά και γιατί το πραγματικό ζητούμενο είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής και διοίκησης οποτεδήποτε εκπρόσωποι της παράταξης καλούνται να την ασκήσουν, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Είναι προφανές ότι οι μέχρι σήμερα διαδικασίες και δομές, κομματικές και άλλες, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της εποχής μας και συνέτειναν στη σημερινή κρίση. Χωρίς κομπασμούς και προσπάθεια υποκατάστασης άλλων παράπλευρων δομών και διαδικασιών, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία
Δράσης για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας

μέσα από την πολιτική, και απευθυνόμαστε σε όσες δυνάμεις διακατέχονται από την ίδια αγωνία και συμφωνούν στις παραπάνω διαπιστώσεις και στοχεύσεις.

Σε καλούμε για μια πρώτη συζήτηση ανταλλαγής απόψεων και περαιτέρω σχεδιασμού και προγραμματισμού των ενεργειών μας,

την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009, και ώρα 5.00 μ.μ., στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ
στην Αμαλίας 10 , Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα.

Η ομάδα πρωτοβουλίας

Επικοινωνία : niktsimiski@gmail.com

5 σχόλια:

  1. kali epityxia
    meta to mayrisma tis psyxis mas apo aytous tous opoious pistepsame kairos einai na paroume to mellon sta xeria mas.i parataksi pou agapisame,agwnistikame,lidwrithikame gi'aytin alla mas pligwse kai eksakoulwthei na mas pligwnei prepei na anagennithei kai ayto tha ginei mono apo olous emas.xairomai pou atoma tou endoksou parelthontos emfanizontai apofasismena kai me kainouria ormi gia neous agwnes.as proseksoume na paradwsoume tin parataksi sta paidia mas pou einai oi neoi onnedites, me stoxous,elpida kai oramata.aytous pou mas pligwsan as tous perifronisoume kai as min asxolithoume allo mazi tous.exoume yliko kai einai arketo.to apothema psyxis mas ftanei gia olous.
    KALI EPITYXIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ
    Του Νίκου Χιδίρογλου
    Άλυτα εξακολουθούν να παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν στην ουσία και τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου.-Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτρο-πής Δημήτρης Σιούφας επιμένει ότι η διαδικασία για την εξεύρεση κοινού τόπου -σε σχέση με το αίτημα για εκλογή προέδρου από τη βάση- παραμέ-νει ανοιχτή, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε από τον Κώστα Καραμανλή να παραμείνει στην ηγεσία μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή του καταστατικού.
    Και επίσημα υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θέτοντας ως στόχο τη δη-μιουργία μίας σύγχρονης κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε πως το κυρίαρχο όργανο του κόμματος στις 7 Νοεμβρίου θα πρέπει να αποφασίσει καθολική ψηφοφορία με ανοιχτούς καταλόγους, προκειμένου ο νέος αρχηγός της ΝΔ να αναδειχθεί από την κάλπη.
    ■Κακός χαμός, αν και δημιουργικός, στο ξενοδοχείο "Αμαλία" χθες, στο κέντρο της Αθήνας!
    ■Εκατοντάδες πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ της περιό-δου 1974-90 και πολλά,πάρα πολλά νυν στελέχη της ΝΔ, που συγκροτούν τη νέα εσωκομματική κίνηση
    "Δράση για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας", εξέφρασαν δημόσια την αγωνία τους για το μέλλον της παράταξης, μιλώντας ανοικτά και χω-ρίς μισόλογα, καταγγέλλοντας, στηλιτεύοντας και προτείνοντας, επιδεικνύοντας πολιτικό θάρρος, σε μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά της παράταξης συγκέντρωση.
    ■Ο κόσμος της ΝΔ κάθε ώρα που περνάει αποδεικνύ-ει πλέον ότι δεν τρώει κουτόχορτο και ότι αν γίνουν αυτά που πρέπει, όλα θα πάνε καλά
    Οργή, λογική και τα αυτονόητα!
    Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθέτηση του Γιώργου Αναγνωστάκου, ο οποίος αφού έκανε αναφορά σε συναντήσεις του παρελθόντος που είχαν ανάλογο χαρακτήρα αλλά τα συμπεράσματα και τα μηνύματα τους δεν εισακούστηκαν από τους «αρμοδίους» (Ερα-τεινή,εκδήλωση προς τιμήν του Δημήτρη Tσιγκού-νη), έκανε λόγο για τη συντροφικότητα που διέπει την πρωτοβουλία και εξήγησε ότι αυτή δεν πραγμα-τοποιήθηκε προεκλογικά, ώστε να μην κατηγορηθούν τα συμμετέχοντα στελέχη για ηττοπάθεια. Διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία δεν είναι αποτέλε-σμα παρορμητικής απόφασης,αλλά φωνή στελεχών από τη βάση και αυτό ήταν και το κριτήριο της πρό-σκλησης, γι' αυτό και στην εκδήλωση δεν εμφανί-στηκαν βουλευτές και τέως υπουργοί.
    Ο κ. Αναγνωστάκος διευκρίνισε ότι πρέπει να βρε-θούν τρόποι για την εξεύρεση εξόδου από την κρί-ση, με σεβασμό στους θεσμούς και στα όργανα της ΝΔ. Μάλιστα, τόνισε ότι «πρέπει να θάψουμε τους νεκρούς μας με τιμές και όχι με διαπομπεύσεις» και «να προστατεύσουμε το ζωτικό μας χώρο». Από την πλευρά του ο Θανάσης Σκορδάς είπε πως αποδεί-χθηκε, ότι κάποιος Πρόεδρος, όσο κι αν πληρεί τα κριτήρια,αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό «για να φέρει το πλοίο στο λιμάνι»και συνέχισε λέγον-τας ότι αυτό που έχει σημασία, είναι κατά πόσο λειτουργούν οι δομές της παράταξης. Η παράταξη, υπογράμμισε, δεν έχει μάθει να λειτουργεί ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, ενώ εξέφρασε την ελπί-δα για μια νέα λογική, όπου η αντίθετη άποψη δεν θα θεωρείται υπονόμευση.
    Ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν από τους πα-ριστάμενους ήγειρε η ομιλία του Αργύρη Οικονό-μου, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε με νόημα τον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα:«κανένας άνεμος δεν είναι ούριος, αν δεν ξέρεις πού να πας». Μίλησε δε για έλλειψη πολιτικού στίγματος και ανυπαρξία πολιτι-κού διαλόγου,αλλά και ανυπαρξία σαφούς οράματος για την πατρίδα, με αποτέλεσμα συμπεριφορές που προσβάλλουν,ενώ δήλωσε με νόημα ότι «δεν έκανα ότι έκανα για να δω κάποιους διαχειριστές offshore».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η ομιλία του στε-λέχους της ΔΑΚΕ και αναπληρωτή γραμματέα της ΓΣΕΕ Φίλιππου Ταυρή,ο οποίος τόνισε ότι η ΝΔ έχ-ει χάσει το ιδεολογικό της υπόβαθρο: «το έχουμε χάσει, είμαστε λίγο απ’ όλα», είπε χαρακτηριστι-κά και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το κοινωνικό υπόβαθρο της ΝΔ! Ο κ. Ταυρής τα έβαλε και με το μεσαίο χώρο:« ψάχνω και δεν τον βρίσκω », είπε, λέγοντας ειρωνικά ότι «από αλλη-λεγγύη χορτάσαμε»! Όμως, ο κ. Ταυρής ήταν χειμαρ-ρώδης. Μίλησε και για συρροή βουλευτών, πρώην βουλευτών και πολιτευτών στα τηλεοπτικά παράθυ-ρα, «που κάνουν αντιπολίτευση στον εαυτό τους», και κάλεσε την ομήγυρη να συντάξει ανοικτή επι-στολή «και να καλέσουμε όλους αυτούς να το βουλώ-σουν»! Μίλησε επίσης και για πολιτική κρίση, που αν δεν διορθωθεί, όποιον και να βγάλει η ΝΔ αρχη-γό, δεν θα τα καταφέρει. Τέλος, κάλεσε το κόμμα να επικαιροποιήσει την ιδεολογία του.
    Ήταν όλοι εκεί, αγωνιστικά και μαχητικά
    Και ποιον δεν διακρίναμε εκεί:τον Ευθύμιο Δρόσο, τον Αργύρη Οικονόμου, τον Γιώργο Αναγνωστάκο, τον Δημήτρη Κοντό, τον Δημήτρη Τσιγκούνη (που τόσα πολλά συμβολίζει για τους παλιούς ΟΝΝΕΔίτες και τιμήθηκε προ μηνών σε ειδική εκδήλωση), τον Άκη Γεροντόπουλο, τον Διονύση Καραχάλιο, τον Χρή-στο Κουρούση, τον Θοδωρή Ματάλα, τον Γιώργο Βερ-ναρδάκη, τον Θανάση Σκόδα, τον Παύλο Βογιατζή, τον Φίλιππο Ταυρή, τον Ξενοφώντα Καραγεωργίου, μεταξύ πολλών άλλων,κυρίως στελεχών επιχειρή-σεων. Όλοι φορτωμένοι με πολλά, πάρα πολλά κομματικά ένσημα και με αξιοσημείωτη διαδρομή στην παράταξη.
    Σε πολύ καλό κλίμα, λόγω του ότι όλοι γνωρίζον-ταν από πολύ παλιά και συμφωνούσαν λιγότερο ή περισσότερο με αυτά που άκουγαν, αλλά και σε υψηλούς αν και πολιτισμένους τόνους, οι ομιλητές είπαν τα αυτονόητα, κοινώς αυτά που το Μαξίμου αρνείτο να ακούσει, να συζητήσει και να αποδε-χθεί, από τότε που η ΝΔ ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, τον Μάρτιο του 2004. Και έπεται συνέ-χεια, καθώς το κόμμα οδεύει προς την τελική ευθεία των εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κείμενο που διανεμήθηκε, ήταν χαρακτηριστικό, καθώς γίνεται λόγος για «ελλείμματα στην παραγω-γή πολιτικής σκέψης και λόγου, προβλήματα ιδεο-λογικής πολιτικής ταυτότητας, υστερήσεις στην παραγωγή και ανάδειξη πολιτικού προσωπικού»:
    «Η πρόσφατη εκλογική συντριβή της ΝΔ, ως αποτέ-λεσμα εσωτερικής κατάρρευσης, αποκάλυψε με δραμα-τικό τρόπο προβλήματα, ελλείμματα και στερήσεις της κεντροδεξιάς παράταξης, που λιμνάζουν εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, αν όχι περισσό-τερο . Ελλείμματα στην παραγωγή πολιτικής σκέψης και λόγου, προβλήματα ιδεολογικής πολιτικής ταυτότητας, υστερήσεις στην παραγωγή και ανάδειξ-η πολιτικού προσωπικού.Τα ελλείμματα αυτά, μαζί με τη έλλειψη σαφούς και πλήρους οράματος για την πατρίδα, αποτέλεσαν το ιδεώδες υπόστρωμα για να α-ναπτυχθούν τα τελευταία χρόνια προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές που πλήττουν πλέον και προσβάλλουν καίρια το σκληρό πυρήνα των λόγων ύπαρξης αυτής της παράταξης, που είναι οι αρχές και οι αξίες της.
    Σαν στελέχη που αναδειχθήκαμε στους χώρους της ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης σε εποχές αντί-στοιχης εκλογικής συντριβής, και πιο πρόσφατα, σαν στελέχη που συγκροτούμε και ανανεώνουμε την παράταξη και την κοινωνία, σαν στελέχη που συναντηθήκαμε, συνεργασθήκαμε ή και συγκρουσθή-καμε στους χώρους της ιδεολογικοπολιτικής ζύμωσης, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι μπροστά στην παρακμή και την αποσύν-θεση που απειλούν την παράταξη.
    Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο μπορούμε τα παραπάνω ελλείμματα και υστερήσεις, συγκροτώντας τελικά ένα ρεύμα σκέψης, στο πλαίσιο των αρχών, ιδεών και αξιών που προσδιορίζουν την ευρύτερη παράταξη. Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός δικτύου πολιτών με παρόμοιες ανησυχίες, απόψεις και στάση ζωής, που στόχο θα έχει να παρεμβαίνει σταθερά μεν στο πεδίο της παραγωγής πολιτικής σκέψης και στην ελεύθερη διατύπωση της, και όποτε κρίνει σκόπιμο σε ζητήματα αρχών και αξιών, σημαντικών τόσο για την παράταξη όσο και συνολικά για την πατρίδα.
    Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έχει πρόσκαιρες, συγκυριακές και εμβαλωματικού χαρακτήρα στοχεύ-σεις, όχι μόνο γιατί δεν θωρούμε ότι η κρίση της παράταξης μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματι-κά αν ιδωθεί ως ζήτημα ηγεσίας ή πολιτικής εκπρο-σώπησης και μόνο, αλλά και γιατί το πραγματικό ζητούμενο είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής και διοίκησης οποτεδήποτε εκπρόσωποι της παράταξης καλούνται να την ασκήσουν, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
    Είναι προφανές ότι οι μέχρι σήμερα διαδικασίες και δομές, κομματικές και άλλες, δεν ανταποκρί-θηκαν στις απαιτήσεις της εποχής μας και συνέ-τειναν στη σημερινή κρίση. Χωρίς κομπασμούς και προσπάθεια υποκατάστασης άλλων παράπλευρων δομών και διαδικασιών, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία Δράσης για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας μέσα από την πολιτική και απευθυνόμαστε σε όσες δυνάμεις διακατέχονται από την ίδια αγωνία και συμφωνούν
    στις παραπάνω διαπιστώσεις και στοχεύσεις».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΔ: η συνέχεια των επίπονων ζυμώσεων
    Δεν μπορούν να αποφύγουν την εμπλοκή της βάσης

    ■ Πρόταση για ΤΣΙΓΚΟΥΝΗ, «πίεση» στην οργανωτική
    Του Νίκου Χιδίρογλου
    Η προχθεσινή συγκέντρωση της Δράσης για την Ανασύνταξη της Παράταξης και της Πατρίδας στο ξενοδοχείο Αμαλία της Αθήνας, προκάλεσε εντύπωση στη βάση, καθώς ειπώθηκαν πολλά και διάφορα, που εδώ και καιρό ήταν... απαγορευμένα. Φυσικά, ακούστηκε και μια πρόταση, που χειροκροτήθηκε, άσχετα αν δεν υιοθετήθηκε. Όμως, οι δυνατοί συμβολισμοί, μεταξύ μπαρουτοκαπνισμένων στελεχών με πολύ καλή έξωθεν μαρτυρία, ήταν εκεί...
    Η ομιλία του τραπεζικού Χρήστου Σκαλούμπακα, συζητήθηκε πολύ. Ο παλιός ΔΑΠίτης τόνισε ότι η ΝΔ ήταν άτυχη, καθώς διοικήθηκε ad Hoc από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έφτιαχνε πράγματα και υποδομές που δεν καταλάβαιναν οι υπόλοιποι, όπως
    εθνικές οδούς, το θέατρο Βορείου Ελλάδος, τη Λυρική Σκηνή, ενώ απαλλοτρίωσε το χώρο γύρω από την Ακρόπολη και ολοκλήρωσε το έργο του Μόρνου σώζοντας την Αθήνα.
    Ο κ. Σκαλούμπακας υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν είχε ιδεολογία και κληρονόμησε τη φυσιογνωμία της από τον ιδρυτή της. Η κωδικοποίηση αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς οι πολιτικές ήταν καθαρά διαχειριστικές, κατά περίπτωση και αντικρουόμενες. Από τη μία ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός και από την άλλη οι κρατικοποιήσεις και η σύγκρουση με το κεφάλαιο, όπως αυτή εξελίχθηκε και σε επίδειξη πυγμής στην υπόθεση του ομίλου Ανδρεάδη.
    Η ΝΔ όμως έμεινε χωρίς ιδεολογία και πολιτικές θέσεις, χωρίς ιδεολογικές συντεταγμένες, χωρίς σπονδυλική στήλη στην ουσία, στο έλεος προσωπικών πολιτικών.
    Στη συνέχεια η ΝΔ προσδέθηκε σε ένα νεοφιλελεύθερο άρμα και εγκατέλειψε τον κόσμο. Και αυτό, την ώρα που ο νεοφιλελευθερισμός πέθαινε παρέα με τον κομμουνισμό, μιας και οι δύο βασίζονται στη θεωρία για το ακέραιο του ανθρώπινου χαρακτήρα, ενώ ο άνθρωπος απέχει πολύ από αυτό. Επίσης, στη ΝΔ ποτέ δεν δημιουργήθηκε αξιοκρατικός κομματικός μηχανισμός, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε εσωτερική ιεραρχία.
    Στη γαλάζια παράταξη, οι προσωπικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, ήταν και παραμένουν η κυρίαρχη πρακτική.
    Ο κ. Σκαλούμπακας κάλεσε τους παριστάμενους «να αφήσουμε τα παρακάλια στην οργανωτική επιτροπή». Και πρόσθεσε: «φίλε Δημήτρη Τσιγκούνη να κατέβεις ως υποψήφιος πρόεδρος, να καθαρίσεις και να φτιάξεις το κόμμα και να προετοιμάσεις τις διαδικασίες, ώστε σε τρεις με τέσσερις μήνες, να εκλεγεί πρόεδρος με ανοικτές διαδικασίες». Η πρόταση που χειροκροτήθηκε, μπορεί να μην υιοθετήθηκε, αντικατοπτρίζει όμως τη διάθεση πολλών στη ΝΔ...
    Λίγο αργότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωνε ότι εφόσον ο Κώστας Καραμανλής παραμείνει και εγγυηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, τότε δεν θα έχει καμία αντίρρηση για την άμεση προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή πρόεδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή