Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μια μάχη ιδεών έναντι μηχανισμών επικοινωνίας.

ΠOΛITIKH Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-10-09
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"



Της Μαριεττας Γιαννακου - Eπικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., πρ. υπουργού

H Ν.Δ. εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση επανασύνταξης, στην οποία όλοι πρέπει να στρατευθούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Πρέπει να δώσουμε μια μάχη ιδεών έναντι μηχανισμών επικοινωνίας, οι οποίοι επιδιώκουν την αποπολιτικοποίηση, το λαϊκισμό και την απαξίωση της παράταξής μας.
Οι προκλήσεις για τα στελέχη της Ν.Δ. είναι αυτονόητες. Πρέπει: πρώτον, να συνεχίσουμε την παράδοση της συνοχής που πετύχαμε υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή, δεύτερον, να υπερασπιστούμε σθεναρά τη διαχρονική συμβολή μας στην εμπέδωση της δημοκρατίας και στον εξευρωπαϊσμό της χώρας και το θετικό έργο της διακυβέρνησης 2004 - 2009, τρίτον, να ενισχύσουμε την αντιπροσωπευτικότητα των προτάσεών μας, να τις συνδέσουμε με τα διαφοροποιημένα κοινωνικά αιτήματα της εποχής μας, τέταρτον, να ασκήσουμε αντιπολίτευση με πνεύμα ευθύνης για το συλλογικό συμφέρον, να βρισκόμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά με τις προτάσεις μας και να δίνουμε εμείς την αφορμή για συναίνεση της πλειοψηφίας.

Κάθε κρίση αποτελεί και μια αφετηρία δυναμικής επανασύνταξης. Στη φάση αυτή έχουν βρεθεί και άλλα μεγάλα συγγενή κόμματα της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Η Αγκελα Μέρκελ διαδέχθηκε το 2000 στην ηγεσία του CDU μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, τον Χέλμουτ Κολ. Η Μέρκελ έθεσε νέα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ανέδειξε μια νέα γενιά στελεχών, με αποτέλεσμα από το 2005 οι Χριστιανοδημοκράτες να επικρατούν στις γενικές εκλογές.
Στην κυβέρνηση συνασπισμού η Μέρκελ κατάφερε να υπερκεράσει τις ιδέες των Σοσιαλδημοκρατών, να αναδείξει τη ρεαλιστική της προσέγγιση έναντι των προκλήσεων της οικονομικής κρίσης και τελικά να αναδείξει το CDU πρώτο κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009.
Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων κόστισε μια σημαντική εκλογική μείωση στο CDU, αλλά το SPD υπέστη ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Ο νέος συνασπισμός μεταξύ CDU, φιλελεύθερων FDP και χριστιανοκοινωνιστών CSU δείχνει το δρόμο για ένα σύγχρονο κυβερνητικό πρόγραμμα, δηλαδή τον σωστό συνδυασμό στοιχείων της Κεντροδεξιάς και φιλελεύθερης παράδοσης.
Η Ν.Δ. έχει πολλά να διδαχθεί από τη γερμανική πολιτική. Διαχρονικά έχουμε υποστηρίξει το πρότυπο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, όπως διατυπώθηκε 60 χρόνια πριν από τους Adenauer και Erhard.
Η Νέα Δημοκρατία είναι λαϊκό κόμμα και όχι ταξικό, και απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικοοικονομικής θέσης. Είναι κόμμα φιλελεύθερο, γιατί πιστεύει στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και στην οικονομία της αγοράς. Η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν αξίες εξίσου σημαντικές με την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η τελευταία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις προϋποθέτει τις δύο πρώτες.
Τα παραπάνω τα έχω υποστηρίξει με συνέπεια ήδη από το συνέδριο του 1997. Η επιλογή ηγεσίας που θα κάνουμε πρέπει να συνδέεται με τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στρατηγικής με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, τους οποίους όλοι θα κληθούμε να επιδιώξουμε στο πλαίσιο της ιδιαίτερης αποστολής που έχουμε αναλάβει.
Η Ν.Δ. πρέπει να υιοθετήσει ριζοσπαστικές κομματικές λειτουργίες, με τις οποίες θα αποκτήσουμε μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας με τα μέλη του κόμματος και εν γένει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Τα όποια διαδικαστικά ζητήματα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιλύονται σύμφωνα και με όσα επιτάσσει το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος, δηλαδή με ισχυρές δημοκρατικές εγγυήσεις λήψης αποφάσεων και προστασία των μειοψηφιών.
Το δέον γενέσθαι μπορεί να συνοψιστεί σε μία μόνο φράση, που αποτελεί και το κλειδί για την άσκηση πολιτικής με πραγματικά δημοκρατικούς όρους: «Ο άνθρωπος είναι υποκείμενο της Ιστορίας, σε καμία περίπτωση αντικείμενό της».

1 σχόλιο:

  1. "και στην οικονομία της αγοράς"

    αλλο η ελευθερη οικονομια με κρατικο παρεμβατισμο και αλλο "η οικονομια της αγορας" που υποκριπτει τον νεοφιλελευθερισμο και ντρεπεται να το πει και καλα κανει.

    "Στην κυβέρνηση συνασπισμού η Μέρκελ κατάφερε να υπερκεράσει τις ιδέες των Σοσιαλδημοκρατών, να αναδείξει τη ρεαλιστική της προσέγγιση έναντι
    των προκλήσεων της οικονομικής κρίσης
    --------------------------------------
    και τελικά να αναδείξει το CDU πρώτο κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009."

    ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

    "Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων κόστισε μια σημαντική εκλογική μείωση στο CDU, αλλά το SPD υπέστη ακόμη μεγαλύτερες απώλειες."

    ΕΞΕΛΕΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ "ΜΕΤΕΡΥΘΜΗΣΕΙΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΕΣ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΠ'ΑΟΡΙΣΤΟ.

    "Η Νέα Δημοκρατία είναι λαϊκό κόμμα και όχι ταξικό, και απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικοοικονομικής θέσης."

    ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΤΡΟΠΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή